KIvien loistetta

KIvien loistetta

tiistai 27. lokakuuta 2015

PUNSSELEIDEN TEKOA


Tänään ekan jakson viimeisellä viikolla vielä pääsimme tutustumaan punsseleiden tekoon.  Olin innoissani vaikka...no onton kantasormuksen teko taasen siirtyi ja viikko loppuu täydellisesti kesken.

Tässä tämän päivän uurastus ja sain jonkin laista näppituntumaa millaista punsseleiden teko on?  Oikeastaan ihastuin tähän metallityöhön.  Tästä eteenpäin seuraavien punsseleiden kanssa vain mielikuvitus on rajana.





Luvan kera otin muutamia hyviä videoita kovajuottamisesta sekä karkaisusta että muista työvaiheista mitä punsseleiden kanssa tuli eteen.






Kovajuotolla voidaan  liittää eri metallia olevia kappaleita toisiinsa, mikä on juoton merkittävä etu hitsaukseen verrattuna. Liitettävien kappaleiden sulamislämpötilan tulee olla korkeampi kuin juotteen sulamislämpötila. 


Kovajuotto on kapillaarijuottomenetelmä. Juote imeytyy liitospintojen väliseen ilmarakoon kapillaarivoiman ansiosta. Jotta imeytyminen tapahtuu, liitospintojen tulee olla täysin puhtaat ja ilmaraon hyvin pieni


Kovajuotteina käytetään tavallisimmin:

- hopeajuotteita
- fosforikuparijuotteita
- messinkijuotteita
- kevytmetallijuotteita



Tässä esimerkki messingin juottamisesta 







Metallin karkaisuaste 






Jotta terästä voidaan nähdä päästövärit (tempering colours), tulee teräosa hioa kiiltäväksi. Tämän jälkeen terää aletaan kuumentaa selkäpuolelta kaasuliekillä ja samalla tarkkaillaan päästövärejä hiotulta alueelta. Kuumennus kannattaa tehdä rauhallisesti ja odottaa kuumennuskertojen välissä rauhassa, koska värit tulevat näkyviin hieman viiveellä. Jos väri on liekillä kuumennettaessa oikea, menee se lopetuksen jälkeen jo muutamassa sekunnissa yli.  Tavoiteltu lämpötila on 235 C, mikä tarkoittaa päästövärinä oljenkeltaista. 




Ennen päästön tekemistä hiottiin punsselit koneelllisesti. 



              



Teräksestä pidetään pihdeillä kiinni ja ryhdytään kuumentamaan tasaisesti kaasuliekillä. Haluttu lämpötila on 800 asteen hujakoilla ja värinä se tarkoittaa karpalonpunaista. Kun oikea lämpötila on saavutettu, terä kastetaan nesteeseen.
Me käytimme tällä kertaa kädenlämpöistä vettä. 

  


Lopulta vielä viimeistelyä.




Ei kommentteja: